Maskiranje

DEVOJAČKO I MOMAČKO TEMATSKO VEČE

Momačko  ili devojačko veče je zabava, koja se održava za ženu (buduću mladu) i muškarca (budući mladoženja) koji će se uskoro udati/oženiti.

Beth Montemurro zaključuje da je momačko veče napravljeno po uzoru na vekovima staru momačku noć u SAD  koja je sama po sebi istorijski večera koju mladoženja priređuje svojim prijateljima neposredno pre venčanja.  Šila Jang tvrdi da je njen britanski pandan evoluirao iz brojnih ranijih tradicija za žene pre čije je poreklo nejasno ali koje postoji najmanje jedan vek .

Uprkos svojoj reputaciji kao „pokvašenog ispraćaja devojačkih/momačkih  dana“ ili „veče razvrata“, su zabave koje se priređuju u čast buduće mlade/mladoženje, u stilu koji je uobičajen za taj društveni krug.

                                      

Istorija

Pre nego što se koristio kao termin za proslavu pred venčanje, devojačka zabava se u USD koristila kao opšti termin za okupljanje isključivo žena, koje se obično održavalo u rezidenciji domaćice.

Godine 1897, The Deseret Nevs je primetio da je devojačka zabava bila „počašćena ideja da čaj i čavrljanje, pametni šeširi za ogovaranje, koji predstavljaju neophodne dodatke ovim posebnim skupovima“.

Godine 1940 Elenor Ruzvelt je opisana kao domaćin božićne devojačke zabave za žene iz kabineta i „dame iz štampe“.

Momačko veče je svesno napravljeno po uzoru na vekovima staru momačku večeru, koja je sama po sebi istorijski večera sa crnom kravatom koju priređuje mladoženja, ili ponekad njegov otac, neposredno pre njegovog venčanja.

 

Moderne adaptacije

Praksa priređivanja zabave u čast budućoj nevesti seže vekovima. Međutim, određeni američki običaji momačke večeri koji uključuju razuzdanost među nekim društvenim grupama možda su počeli tokom seksualne revolucije 1960-ih. Bilo je neuobičajeno bar do sredine 1980-ih, a prva knjiga o planiranju devojačkih večeri objavljena je tek 1998. godine.

Oni kojima je neprijatno zbog ovih modernih običaja razvrata, često noć pre venčanja proslavljaju kombinovanom jelenskom i srnačkom žurkom, običaj koji postaje sve popularniji.

Od 1980-ih, mnoge žurke u čast budućih nevesta koje su označene kao devojačke večeri često su uključivale ispoljavanje filozofije seksualne slobode. Razmene intimnih tajni, opijanja i gledanja muških striptizeta, a momačke večeri su postale posebno popularne na prelazu u 21. vek i često su se pojavljivale u vestima.

 

U 2020. godini, zbog pandemije COVID-19, došlo je do porasta „virtuelnih“ devojačkih zabava na kojima su buduće mlade proslavljale svoju „poslednju noć slobode“ sa svojim deverušama širom sveta putem aplikacija za videotelefoniju kao što su Zoom i Houseparty.

Izvor – Wikipedia